#allemaalgoed

Voetbal is mijn leven

Chelsea Homan (19) uit Dodewaard is niet alleen een beweegheld, maar ook een ware topsportheld. Haar hele leven draait om voetbal. Als klein meisje van vijf jaar is ze gaan voetballen en nooit meer gestopt. Inmiddels speelt ze in de eredivisie bij Excelsior Vrouwen in Rotterdam. Daarnaast volgt ze ook een thuisstudie voor dierenartsassistent paraveterinair, inclusief de nodige stages, want in de harde voetbalwereld weet je het maar nooit.

“Toen ik vijf jaar was, ben ik begonnen bij VV Dodewaard. Ik ging steeds een stapje hoger spelen en heb bij verschillende clubs gevoetbald. Bij TEC in Tiel heb ik met jongens op het hoogste niveau gespeeld. Dat was een hele grote stap. Inmiddels speel ik – positie 10 – voor het derde seizoen bij Excelsior Rotterdam. Eerst in het belofteteam en sinds vorig jaar heb ik mijn debuut gemaakt in de Eredivisie. Voetbal betekent álles voor mij. Voetbal is mijn leven. Ik doe er alles aan om zo hoog mogelijk te eindigen. Dit betekent dat je er ook veel voor moet laten. Als vriendinnen uitgaan moet ik vroeg naar bed, omdat ik de volgende dag een wedstijd heb. Na drieënhalf jaar ben ik van het HPC in Zetten naar de topsport talentenschool in Rotterdam gegaan vanwege de combinatie met mijn vele trainingen. Maar ik hou altijd goed voor ogen waarvoor ik dit doe. Mijn ultieme droom is om ooit in het buitenland te voetballen. Bij een club in Engeland, Frankrijk, Duitsland of Spanje bijvoorbeeld. Daar zitten de mooiste clubs. Excelsior is mijn huidige club. Bij deze club heb ik me goed ontwikkeld en stappen gemaakt. Het is en blijft altijd hard werken. Dat is ook gelijk mijn advies aan andere jongens en meisjes, die ook zo’n droom hebben: houd je doel voor ogen én werk hard. Dan kun je ver komen. Je ouders of verzorgers spelen hierin natuurlijk ook een belangrijke rol. Zij hebben mij namelijk het hele land door moeten rijden, echt jarenlang. Voor Jong Oranje moest ik de ene keer naar Heerenveen en dan weer naar een andere uithoek. Die steun heb je echt keihard nodig.”

Fysiek en mentaal
Chelsea doet niet anders dan bewegen. “Ik beweeg natuurlijk erg veel, want ik train wel zo’n vijf tot zes keer per week. En zelfs als ik een vrije dag heb ga ik graag kickboksen. Het is gewoon mijn manier om m’n hoofd leeg te maken en energie kwijt te raken. En al sport je maar één keer in de week, het helpt je zowel op mentaal als fysiek vlak. Bewegen is gewoon super belangrijk. Het maakt de mens gezond.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar een overzicht van recente activiteiten en hoogtepunten, samen met een selectie van aankomende activiteiten die extra aandacht verdienen.