#allemaalgoed

Fietsen betekent bewegen en vrijheid

Hadya komt uit Afghanistan en woont pas sinds anderhalf jaar in Dodewaard met haar man en vier kleine kinderen. Voor een groot aantal statushouders is het kunnen fietsen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Fietsen betekent bewegen en vrijheid. In drie maanden tijd heeft Hadya het fietsen onder de knie gekregen. Voor opstappen, starten, fietsen, bochtjes maken naar rechts én links en afstappen, draait ze inmiddels haar hand niet meer om…

“In Afghanistan fietsen vrouwen bijna niet. Het is daar gevaarlijk, ook omdat je er geen fietspaden hebt. Ik kreeg in Dodewaard de kans om mee toe doen aan ‘Fietsles voor statushouders’. Ik begreep eigenlijk wel gelijk hoe ik moest fietsen, de beweging zelf. Alleen alle verkeersregels in Nederland zijn natuurlijk nieuw voor mij, omdat de regels anders zijn dan die uit mijn vaderland. Dat moest ik dus ook allemaal leren. Ik heb één keer per week fietsles gehad met andere vrouwen, ruim tien weken lang. Dit was zowel inspannend als gezellig. Nu heb ik mijn certificaat van deelname gehaald en zijn de lessen feestelijk afgerond. Dit heeft ook in de plaatselijke krant gestaan. Mijn man en ik vinden het belangrijk om onze verhalen te delen.”

Leuke fietsroutes komen wel
Hadya vindt fietsen erg leuk. “Ik gebruik mijn fiets vooral om naar het treinstation te gaan. Van daaruit reis ik verder met de trein naar school, waar ik Nederlandse taalles volg. Ook fiets ik graag naar de winkels in de buurt, breng de kinderen naar school of fiets naar een vriendin voor een bezoek. Het geeft vrijheid om de fiets te kunnen pakken. Ik vind het ook heel leuk om met de fiets hier de natuur in te gaan, want het is erg mooi. Ik ken nog niet echt een fietsroute, dat komt misschien later. Ik hoop wel een keer een betere fiets te kopen, want nu is het soms lastig als ik een helling neem. Dat is met maar drie versnellingen best zwaar. We willen onze twee jongste kinderen ook leren fietsen. Mijn man gaat ze eerst op straat helpen met leren fietsen en daarna gaan we de verkeersregels aan ze uitleggen.

Ik vind leren fietsen voor statushouders een goede manier om in te burgeren. Je kunt dan makkelijker deel uitmaken van de maatschappij en participeren. Een autorijbewijs zou nog iets fijner zijn, omdat je dan verder weg kunt. Maar ik ben hier al heel erg blij mee.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar een overzicht van recente activiteiten en hoogtepunten, samen met een selectie van aankomende activiteiten die extra aandacht verdienen.