#allemaalgoed

Inwoners IJzendoorn maken in het dorpshuis kennis met de Beweegbox.

Naast gezellig samenzijn in het Huis van IJzendoorn, wordt er ook gewerkt aan voldoende bewegen en vitaliteit. Door inzet van de Beweegbox worden beweegactiviteiten op een laagdrempelige manier aangeboden en kan vrijwel iedereen meedoen.

De Beweegbox is aangeschaft met uitvoeringsbudget uit het Lokaal Akkoord van de gemeente Neder-Betuwe. Buurtsportcoach Kevin van Olderen heeft de inhoud van de Beweegbox geïntroduceerd bij vrijwilligers van Stichting Welzijn Activiteiten Neder-Betuwe (SWAN). Vervolgens konden de vrijwilligers zelfstandig aan de slag met de Beweegbox.

De Beweegbox rouleert langs de verschillende dorpshuizen in de gemeente Neder-Betuwe. Per dorpshuis wordt gekeken of de Beweegbox een succes is en goed gebruikt wordt door de vrijwilligers en bezoekende inwoners. Bij succes wordt gekeken of er vanuit het uitvoeringsbudget van het Lokaal Akkoord meerdere Beweegboxen aangeschaft kunnen worden. Op deze manier kan ieder dorpshuis in de gemeente Neder-Betuwe in de toekomst beschikken over een eigen Beweegbox.

Het doel van de Beweegbox is het bieden van een eenvoudige methode waarmee bewegen met (kwetsbare) ouderen mogelijk is. Zelfs zonder veel ervaring of voorbereiding. De Beweegbox bevat 84 geplastificeerde kaarten op briefkaartformaat. De kaarten zijn gerangschikt per onderwerp: bal, ballon, beenoefeningen, bol wol, foambuis, hand- en vingeroefeningen, pittenzak, tikvormen, touwtjes en waterflesjes. Door het gebruik van verschillende kleuren zijn de onderwerpen direct herkenbaar.

Op iedere kaart staan gemiddeld 5 beweegvormen kort en duidelijk omschreven. Ook bevat de box een aantal spelvormen. De oefeningen en spelvormen zijn zowel geschikt voor groepsgebruik als voor één op één situaties, en vinden plaats aan tafel. Een aantal kaarten bevat “rek en strek” en “spierkracht” oefeningen. Deze kunnen motiverend werken omdat ze door de deelnemers met gymnastiek worden geassocieerd.

Meer weten over het Lokaal Akkoord en kansen vanuit het uitvoeringsbudget: https://gezondopeigenwijze.nl/over-ons/uitvoeringsbudget-lokaal-akkoord/

Meer weten over de Beweegbox, de inhoud en implementatie ervan? Neem contact op met buurtsportcoach Kevin van Olderen via: kevin@betuweinbeweging.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar een overzicht van recente activiteiten en hoogtepunten, samen met een selectie van aankomende activiteiten die extra aandacht verdienen.