Home » Contact

We helpen je graag verder

Heb je een vraag of wil je meer informatie? We helpen je graag! Hieronder vind je de contactgegevens en antwoorden op vragen die je misschien hebt.

FAQ – Zoek hier je antwoorden op thema
en de contactgegevens

Het wordt aanbevolen om minstens 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag te eten. Dit helpt je lichaam te voorzien van belangrijke vitamines, mineralen en vezels.

Gezonde bronnen van eiwitten zijn onder andere mager vlees, vis, gevogelte, eieren, peulvruchten, noten en zaden. Ze voorzien je lichaam van belangrijke bouwstenen voor spieren en weefsels.

Gezonde snacks kunnen bestaan uit vers fruit, rauwe groenten, ongezouten noten, magere yoghurt of volkoren crackers. Kies bijvoorbeeld voor een vezelrijke snack en liever geen bewerkt eten. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren cracker met groentespread of snackgroenten met een hummusdip. Voor meer gezonde snack inspiratie, klik hier.

Niet alle vetten zijn slecht. Onverzadigde vetten, zoals die in olijfolie, noten en avocado’s, zijn gezond en belangrijk voor het lichaam in kleine hoeveelheden. Beperk de inname van verzadigde vetten en vermijd transvetten. Zoals in gefrituurd eten. Meer informatie over gezonde en ongezonde vetten lees je hier.

Water is essentieel voor een goede hydratatie en het functioneren van je lichaam. Het helpt bij de spijsvertering, reguleert de lichaamstemperatuur en bevordert de algehele gezondheid.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Kies voor seizoensgroenten en fruit, plan je maaltijden van tevoren en maak gebruik van aanbiedingen en kortingen. Bekijk eens deze 15 recepten met tips voor koken onder de €1,50.

Kies voor gezonde opties op het menu, zoals salades, gegrilde gerechten of vis. Vraag om dressings en sauzen apart te serveren, vraag om een extra portie groenten en beperk de inname van gefrituurd voedsel.

Het wordt aanbevolen om minstens 150 minuten matige intensieve of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week te krijgen, verdeeld over meerdere dagen.

Regelmatig sporten heeft veel voordelen, zoals een betere fysieke gezondheid, sterkere spieren en botten, gewichtsbeheersing, meer energie en een betere stemming.

Er zijn veel sporten geschikt voor beginners, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, yoga en fitnesslessen. Kies iets wat je leuk vindt en probeer het uit!

Zelfs als je weinig tijd hebt, kun je actief blijven. Kies voor korte, intensieve workouts, maak gebruik van pauzes om te bewegen, neem de trap in plaats van de lift en probeer actiever te zijn in je dagelijkse routine.

Stel realistische doelen, zoek een sportmaatje, houd je voortgang bij, probeer nieuwe activiteiten uit en beloon jezelf als je mijlpalen bereikt. Het is ook belangrijk om een sport of activiteit te kiezen die je leuk vindt, dit helpt om gemotiveerd te blijven.

Een overzicht van het beweegaanbod in Gemeente Neder-Betuwe vind je op deze website. Bekijk bijvoorbeeld het beweegaanbod voor peutersjeugdjongerenseniorenaangepast sporten of bewegen in de buitenruimte.

Kom je voldoende in beweging? Doe de beweegcheck en zie binnen 1 minuut of je voldoende beweegt. Klik hier om naar de beweegcheck te gaan.

Mentale gezondheid heeft te maken met hoe je je van binnen voelt. Het gaat over je emotionele welzijn en hoe je omgaat met stress en problemen.

Veelvoorkomende symptomen van stress zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Lees hier meer tips rondom slaap en stress.

Je mentale gezondheid verbeteren kan door goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent voldoende slaap krijgen, gezond eten, regelmatig bewegen, sociale contacten onderhouden en ontspanningsoefeningen doen.

Als je je angstig voelt, kun je proberen diep adem te halen, rustig te worden, je gedachten te kalmeren en afleiding te zoeken door bijvoorbeeld naar muziek te luisteren of iets te doen wat je leuk vindt.

Stress verminderen kan door regelmatig te ontspannen, tijd te nemen voor jezelf, je taken te plannen, grenzen te stellen en steun te zoeken bij familie of vrienden.

Als je je somber voelt, is het belangrijk om hierover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of hulpverlener. Zij kunnen je steun bieden en je helpen bij het zoeken naar oplossingen.

Je zelfvertrouwen vergroten kan door positief te denken, je successen te vieren, jezelf uitdagen en je eigen waarden en talenten te erkennen. Het kan ook helpen om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf realistische doelen te stellen.

Contactformulier

Vul het formulier hiernaast in en kom in contact
met gezond op eigen wijze

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang vier keer per jaar een overzicht van recente activiteiten en hoogtepunten, samen met een selectie van aankomende activiteiten die extra aandacht verdienen.